Kulki proteinowe zostały wynalezione w Wielkiej Brytanii (oryginalna angielska nazwa boilies) i zrobiły prawdziwą furorę na rynku i w łowiskach. Rozpoczęła się karpiowa rewolucja, a wraz z nią ekspansja. Na chwilę obecną trudno znaleźć karpiarza, który nie ma w swojej termicznej torbie kilku kilogramów kulek. Nic w tym dziwnego, gdyż
kulki proteinowe umożliwiają nam selektywne łowienie okazów karpi i amurów, a także pozwalają przyzwyczaić rybę do konkretnego i unikalnego zapachu oraz smaku kulki.
Rodzaje kulek proteinowych
Kulki proteinowe haczykowe to starannie wyselekcjonowane kulki przynętowe najwyższej jakości stosowane jako przynęty. Najczęściej spotykane w małych opakowaniach, często zalane dipem.
Kulki pop-up to nic innego jak pływające kulki haczykowe pływające. Dzięki dodatkowi materiałów o dużej wyporności, kulki pop-up unoszą się w toni. Najczęściej stosowane na łowiskach ze sporą ilością mułu oraz roślinności podwodnej. Doskonałe do zbalansowania zestawu z inną tradycyjną kulką proteinową.
Kulki proteinowe zanętowe to wysokiej klasy kulki proteinowe przeznaczone do nęcenia wstępnego za pomocą rakiet, spodów czy materiałów PVA.